18. februar 2024
Vi er nu, efter en god nats søvn, klar til at fortsætte turen, og kl. 08:50 møder vi vores chauffør/guide Nigel foran hotellet. Vi skal være i selskab med Nigel de næste adskillige dage.
Nigel bor i Cape Town med sin familie (kone og 2 sønner og 1 datter), han er 49 år gammel, og i løbet af dagen i dag, hvor vi har været sammen fra 09.00-16:00, har vi haft det meget hyggeligt sammen. Der er blevet snakket meget i bilen, og Nigel er meget vidende om det landskab, som vi passerer, og om de særlige forhold, som eksisterer i Sydafrika. Det er meget lærerigt.
Vi forlader Port Elizabeth og kører sydpå langs kysten. Målet er Tsitsikamma, der måske er den smukkeste nationalpark i Sydafrika. Første stop er Storms River Suspension Bridge, som vi finder ved Storm Rivers udløb i Det Indiske Ocean. Vi har noget af en gåtur foran os, før vi kommer til den første ud af 3 hængebroer
(og husk på, at der samme distance, når vi skal tilbage senere på dagen. Men det er en meget smuk tur på træbelagte gange, måske 1.5 km hver vej (og der i alt lidt mere end 1.000 trappetrin i alt på turen), og da vi kommer frem til de 3 hængebroer, møder der os et meget smukt og betagende syn ud over Det Indiske Ocean. Det at gå over en hængebro kan godt give lidt kriller i maven, men her var alt meget sikkert og godt.
Vi fortsatte til Sydafrikas største træ, som ligger i en naturpark, Gardenroute National Park, tæt på Storms River. Træet er mere end 1000 år gammelt, måler ca. 36 m i højden og ca. 9 meter i omkreds. Et fantastisk syn, og lige ved siden af står et, næsten lige så stort træ. Sorten er yellow wood. Det sjove ved det hele er egentlig, at vores guide, Nigel, aldrig havde set disse træer, så vi fik faktisk et stort plus i karakterbogen for at tage ham med herhen.
Sidste stop på dagens tur er en bro, hvor man kan lave verdens højeste bungee jump på hele 216 meter. På trods af utallige opfordringer afstod vi begge to at deltage, men imponerende så det ud, da vi så 3 individualister sprang ud. Hvordan f….. kan de finde på det?
Nu er vi kommet til vores hotel for de næste 3 dage, St. James of Knysna. Og det er bare luksus.
Her på hotellet kan man ikke spise en varm middagsret om aftenen, men derimod er det muligt at få diverse små kolde anretninger, hvilket vi har valgt, da vi for det første er en lille smule trætte (er det alderen, som gør det?), og for det andet ligger vores hotel skønt men ca. 2 km fra byen Krysna, hvilket vil betyde, at skal vi downtown, har vi muligheder: 1. tage en taxi, eller 2. bede Nigel om at køre os, og da vi ikke bryder os om nogen af delene, har vi altså valgt de små retter, som i øvrigt er meget lækre. Rigtig godt valg!
Mere herfra i morgen.
Mandag den 19. februar 2024
Her til morgen er vi blevet afhentet af Nigel, som vil køre os til Monkeyland og Birds of Eden, som begge steder ligger i Plettenburg Bay, ca. 30 km nord for Knysna.
Monkeyland er en slags vuggestue eller børnehave for aber fra hele Sydafrika, og vist også fra lande uden for Sydafrika. Der befinder sig i dag ca. 550-600 aber i Monkeyland, fordelt på ca. 6-8 forskellige arter. Der er tale om aber, som på en eller anden måde er kommet i klemme, hvor f.eks. den zoologiske have, hvor de har været, er blevet lukket eller ikke har kunnet have aberne længere. Når nye aber kommer til Monkeyland (typisk en hel familie på 4-8 aber), kommer de ind i et særligt område, hvor de lever afsondret fra andre aber i 3 måneder. Undervejs afgør personalet så, hvornår ”familien” er klar til at komme ud blandt de andre aber i Monkeyland. Det skal her gøres opmærksom på, at ingen af ”beboerne” i Monkeyland igen kommer ud i en fri natur. De vil simpelthen ikke kunne klare sig dér.
Aberne er meget lette at komme i kontakt med, en enkelt af arterne er meget interesseret i de besøgendes briller, så det gælder om at holde på hat og handsker, når man bevæger sig rundt herinde. – Det er en stor oplevelse at besøge stedet og kan kun anbefales til andre.
Lige ved siden af Monkeyland ligger Birds of Eden, som er verdens største voliere (21.761 m2, som er indhegnet og udgør et område på ca. 375.000 m3). Her befinder der sig ca. 3.500 fugle dækkende ca. 200 forskellige arter.
Vi går rundt på træbelagte stier, selv kørestole kan komme frem her. De forskellige fuglearter er meget tamme og ser ud til at føle sige trygge ved, at publikum kommer ganske tæt forbi. VI har set rigtig mange forskellige arter, fra farvestrålende papegøjer og sorte og hvide svaner til duer, som vi kender dem i Danmark. Et fantastisk syn, som virkelig har gjort indtryk på os.
Tilbage i Krysna har vi her sidst på dagen være på et såkaldt Sunset Cruise med en flot sejlbåd med 3 mands besætning. Vi startede i Krysna Bay, og bevægede os derefter ud i lagunen med kurs mod åbningen ud mod Det Indiske Ocean. Målet var at komme ud i Det Indiske Ocean, men både skipper og vi andre landkrabber, besluttede, at vinden var for hård, hvorfor vi vendte om og krydsede lidt frem og tilbage til lagunen, hvor vi så havde ca. 1½ times behagelig sejlads, hvor vi blev trakteret med snacks og bobler. – En rigtig dejlig slutning på endnu en skøn dag.
Vi glæder os allerede til i morgen!